Новини ринків капіталу

Золото залишається кращою страховкою під час кризи

Золото демонструє зростання ціни історично, що стало особливо помітним після скасування Бреттон-Вудської валютної системи. При цьому приватні особи купують цей дорогоцінний метал через те що оцінюють його, як кращу страховку під час кризи - констатує аналітик Pro Capital Investment Вікторія Агапітова.

Динаміка зміни ціни 1 тр. унції золота на міжнародних ринках до листопада 2015 року є такою, що за умови стабілізації світової економіки, ціна сповільнилася. У зв'язку з цим, можна говорити про те, що сприятливим фактором конвертації власних фінансових потоків в золото залишаються очікування кризових явищ у світовій економіці, які в даний час не є співмірними кризі 2008 року.

Рисунок 1. Ціна золота на міжнародних ринках, USD за 1 тр. унцію

В Україні за вересень-листопад 2015 року, ціни на золото, так чи інакше, знаходяться на рівні 25 000 грн. за 1 тр. унцію при варіації в межах 23 395 – 26 996 грн.

 Рисунок 2. Офіційний курс банківських металів НБУ, UAH за 1 тр. унцію

 

Беручи до уваги те, що сутністтю інвестицій є не тільки збереження капіталу, але й його примноження, інвестиції в золото можна вважати перспективними та такими, що несуть мале навантаження ризикованості, яка нерідко стає причиною включення металу в інвестиційні портфелі з метою диверсифікації потенційних ризиків. Так, золото було вибором для страхування на протязі тисячі років, тому справедливо вважати його гарним інструментом в часи невизначеності і зараз – робить висновок Вікторія Агапітова.